Den ene av prusaene har en oppgradering for å printe med flere (inntil fem) forskjellige filament, uten fysisk interaksjon underveis. For å unngå feil kan det være greit å følge noen av tipsene her. I tillegg bruksanvisning: https://www.prusa3d.com/drivers/

Oppsett

Printeren har en liten boks på toppen, med et PTFE (teflon)-rør ned til selve ekstruderen. Boksen har inngang bak for opp til fem forskjellige filament, og mater ekstruderen gjennom et bowden cable-prinsipp. Merk at selve printingen fortsatt fungerer ved direktemating, det er kun filamentbytte som gjøres via bowden cable.


Wiping

Ved hvert filamentbytte må ekstruderen «wipe», dvs. pumpe ut en viss mengde filament for å få klare fargeoverganger. Dette gjøres som standard på et «wiping tower», som er et dedikert område på printområdet.

Alternativt kan man spesifisere «wipe to infill». I dette tilfellet vil printeren (så langt det går) wipe på deler av modellen som ikke vil være synlige når den er ferdig, og dermed spare filament. I tillegg kan man spesifisere et helt objekt som «wipe to object». I dette tilfellet vil ikke printeren bry seg om farge når det spesifikke objektet printes. Dette kan fint brukes på f.eks mekaniske deler som tannhjul osv. der estetikken ikke er viktig.

Hvordan endre wiping

  1. Gå inn i «Advanced» oppe til høyre
  2. Finn objektet i listen, høyreklikk på det, og velg «Wipe options»
  3. Huk av for ønsket valg.


Det anbefales å alltid huke av for «wipe to infill» med mindre det er en god grunn til å la være, da dette sparer både tid og materiale.

Vanlige feil og hvordan (kanskje?) fikse de

Printeren stopper og det står «MMU load failed» i displayet

Printeren har ikke klart å bytte filament, av en eller annen grunn. Ofte kan dette være pga. dårlig tupp, enten for spiss eller at det er en klump med filament i enden som har hindret matetannhjulene i å få grep. Det kan òg være barnesykdommer/feil innstilling av div. strammeskruer.

Stort sett kan du bare velge resume print, og se om det funker.

Ved gjentatte hendelser, anbefaler Prusa å øke «Number of cooling moves» til 2 eller 3. Denne innstillingen finnes under «Filament settings» og «Advanced». Se https://www.help.prusa3d.com/en/article/mmu-loading-failed_2135.

Matetannhjulene klarer ikke å gripe, men bare spiser av filamentet

Trolig feiljustert gripestyrke (har opplevd dette ved for stram skrue) på ekstruderen. Slakk skruen et par hakk og prøv igjen. Kan muligens òg skje ved for slakk skrue.

Ekstruderen lager en blob på wiping tower og kræsjer i den

Dette kan skje. Uvisst hvorfor. #TODO

Teori: Feilkalibrert IR-sensor (filamentsensor) som dermed vil jittre litt dersom de ytterste millimeterne av filamentet er slitt (gnagd på av matehjulene). Gå inn på Support→Sensor info og sjekk verdien til IR-sensor mens filamentet mates. Dersom denne veksler mellom 0 og 1 litt for ofte kan de to skruene ved siden av PTFE-rører på toppen av skorsteinen løsnes, og skorsteinen flyttes litt mot høyre (dersom overkant av 0-indikasjon) eller venstre (dersom overkant av 1-visning).

Dersom det er en blob på wiping-tårnet kan denne klippes vekk med avbitertang. Det er ikke kritisk at overflaten på tårnet er helt jevnt, men forsøk å unngå at den løsner fra platen. Deretter: «Resume print».

Generelle mateproblemer

Det kan veldig fort bli friksjon i teflonrørene, spesielt om de er bøyd. Må finne en passende løsning for plassering av filament og kveileboks, evt. lage noe custom.

Med tid vil/kan det samle seg spon i røret som leder ned til ekstruderen. Dette kan demonteres og blåses rent, noe som kan(?) fikse mateproblemer.
Relaterte artikler

There is no content with the specified labels