Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Man kan aldri ha for mange terninger til rollespill. Med OVs eget trykkfat er det ganske enkelt å lage et personlig sett. Dette er en guide for hvordan man lager et slikt sett, men kan også brukes som guide til å støpe annet fjas eller ikke-fjas. Formen beskrevet her er av typen "cap mold".  Det består av formen og et lokk som har den øverste siden av terningen. Her er to how-to videoer som forklarer terninglaginga bedre enn denne siden:


Lage silikonform

For å lage en form trenger du noe du vil ta avstøpning av. Dette kan være hva som helst, for eksempel 3D-printede terninger med OV-logo på. MERK: Hvis du tar avstøpning av en greie 3D-printet med resin, må du påføre inhibit-x på greia. De fleste typer SLA-resin inneholder stoffer som gjør at silikon ikke herder der det er i kontakt med plastikken. Inhibit-x kan finnes i kjemikalieskapet. Det pensles på i to tynne lag, og skal tørke helt mellom hvert lag og før avstøpning.


Finn en passende beholder for avstøpningen. For terninger er det lurt å ha en beholder uten bunn, og lage en bunn sjøl av flere biter teip. Fest terningene til teipbunnen. Pass på at terningene er festet godt fast, slik at ingen silikon kan slippe inn under. Det kan være lurt å støpe noen små ting som fungerer som nøkler når man skal sette på lokket og sørger for at det sitter riktig på. En fin jallaløsning er avkutta biter av limstang. Dette kan også gjøres ved å kutte inn groper etter silikonen er herdet.


Silikon kan finnes i kjemikalieskapet. Prisen oppgitt er for kompositten (5g part A + 5g part B). Bland silikonen ifølge instruksjonene på pakken. Husk å blande godt og lenge. Hell silikonen sakte, fra høyt oppe, i en tynn stråle. Dette tar seg av de største boblene. Ikke hell direkte på terningene. Da kan man få bobler som kan være store nok til at de kanskje ikke tas av trykkfatet. Bruk nok silikon til å dekke terniningene + ca en centimeter ekstra.


Legg formen din i trykkfatet. Bruk en eller annen bunn, f eks en gammel pizzaeske eller en annen eske, for ikke å søle silikon i fatet. Sett trykkfatet til 3 bar. Følg instruksjonene for trykkfatet.


Når silikonen er herdet, ta formen ut av beholderen, og fjern teipen. Hvis det er noe størknet silikon på den øverste siden, kutt det vekk med en skarp kniv. Ta ut nøkkelbitene. Kutt også noen hakk rundt kanten av formen Smør overflaten til formen med vaselin eller lignende. 

Hvis beholderen ikke overlevde, kan du lage nye vegger med teip. Hell oppi silikon igjen på samme måte for å lage lokket til formen og kjør ny runde i trykkfatet. Når lokket er herdet kan det tas av. Hvis det henger fast noen plasser må det kuttes sånn at formen og lokket kan separeres.

Støpe terninger

Bland resin (finnes i kjemikalieskapet) ifølge instruksjonene på flaska. Bland inn eventuelle farger og andre fine ting  og hell oppi formen. Det er lurt å overfylle litt. Når boblene komprimeres i trykkammeret, vil volumet av resinen reduseres. Bruk et underlag når man støper med resin. Det kan renne overalt. Kjør terningene i trykkfatet på 3 bar. La herde i trykkfatet så lenge som det står på flaska. Når det er herdet, fjern overflødig plast og bruk sandpapir for å pusse vekk. Puss med vann for å unngå å puste inn små plastpartikler. For ekstra shiny finish, kan man pensle eller spraye klarlakk. Tallene kan fylles inn med vanlig akrylmaling.

  • No labels