Potet på julebord

Tradisjonen tro skal det være et minimum antall typer potet (da i tilberedning, ikke i sort) på julebordet til Omega Verksted. Minimumet er antallet fra fjorårets julebord inkrementert med to. Tallene før 2017 er ikke dokumentert.

2018: 5

2019: 7

2020: 9

2021: N/A 🦠

2022: 

2023: 15 typer solanum (potet)


Erfaringsskriv

2020

Host: Heidi Sollie

Delte opp vorset i to dager, fredag og lørdag. En annen mulighet er å dele opp potetvorset til to steder.

Fredag: Hovedsakelig skrelling, kutting og slikt.

Kuttet og raspet alt som skulle brukes dagen etter.

Kokte poteter til potetmos og potetballer og lagde fyllen klar. 

Stekte potet til dobbeltbakte poteter og lagde fyllet klart. 

Potetskiver til fløtegratinertepoteter burde ligge i vann over natta. 

Eventuelt kok potetskivene i noe dagen før slik at stekingen i ovnen går mye fortere.

Hasselbackpoteter burde også stekes dagen før UTEN fyll og så varmes opp med fyll dagen etter. 

Endte opp med å fritere potetbåtene i stedet for å steke de pga ovnplass. 

Så når alle var fulle nok dro vi ut. Dette var en feiltagelse. Ikke gjør dette. 

Lørdag: Alle var bakfulle. Kom i gang alt for sent. Første som må inn er fløtegratinerte poteter (om du ikke velger å koke potetskivene). 

Etter det er det hovedsakelig steking i ovn pluss å koke potetene og fritere ballene. 


Legger ved potetoppskriftene som ble brukt. Anbefaler å legge inn i hvert punkt om det skal gjøres på dag 1 eller 2. 


Typer potet

Siden potet er gudenes grønnsak holder det ikke å bare lage én type.

Beregn utrolig mye potet per person.

Det kan være lurt å sortere potetene etter størrelse. De blir bedre om alle i samme kjele er ca. samme størrelse.

Kokt potet med skall

Skyll poteten og ha de i en kjele med vann slik at alle potetene er dekt. Kok opp og la koke helt til man lett kan stikke en gaffel gjennom potetene.

Dette tar ca 20-30 minutter, avhengig av størrelsen på potetene.

Kokt potet uten skall

Skyll og skrell potetene og ha de i en kjele med vann slik at alle potetene er dekt. Kok opp og la koke helt til man lett kan stikke en gaffel gjennom potetene.

Dette tar ca 20-30 minutter, avhengig av størrelsen på potetene.

Merk at kokt potet uten skall er mer populært enn med skall.

Potetmos

Ingredienser (utenom potet): smør, rømme, melk, salt, pepper, paprika (pittelitt)

Utfør steget "Kokt potet uten skall".

Mos så potetene sammen med litt smør, rømme, melk, salt, pepper til det smaker godt.

Pynt med paprika om du føler deg kul.

Fløtegratinerte poteter

Ingredienser (utenom potet): matfløte, løk, hvitløk, ost, salt, pepper, smør (pittelitt)

Skyll potetene og skjær de i tynne skiver. Optimalt sett skal det være så tynne at du klarer å holde en skive opp mot lyset og se nogenlunde greit gjennom.

Skrell løken og skjær den i tynne skiver og (ja, det blir bare tynne løkringer).

Smør en ildfast form med smør og legg et lag med potet og løk i. Legg litt hvitløk, salt og pepper på dette laget og lag et nytt lag med potet og løk.

Repeter til du har tre lag.

Dekk så alt med matfløte og ha revet ost på toppen. Om du blander norvegia med litt Ekte Hvit Geitost fra Tine er du gud.

Stek i ovnen på grei varme i passende lang tid (200°C i 30 min).

Stekt potet

Her kan du enten skjære opp poteter i båter eller bruke rester fra fløtegratinerte potene (altså potetskiver) fordi du er dårlig på å beregne hvor mye potet som skal være i hver rett.

Dryss med olivenolje, salt, pepper, oregano, og alt annet krydder du finner i kjøkkenskapet.

Stek i ovnen på grei+ varme i passende lang tid (225°C i 25 min).

Hasselback potet

Lag horisontale snitt halveis ned i poteten slik at du får potetskiver på toppen. Fyll inn med osteskiver (helst parmesan) mellom skivene, børst på med oliven olje, krydre med salt og pepper og stek i ovnen på 225 grader i 40 minutter.

Patata Ultimata

Her blander man like mengder potetvann (vodka) og potetpulver (potetmosblanding). Former en ball og steker det i smør til det nesten ser ut som en potet. Voila! Om man bytter ut potetvann med bare vann så heter det patata reanimata. 

Poteter på pinne

Tre potetene på grillspyd og skjær potetene i en spiral mens du dreier den rundt og rundt. Dra spiralene litt fra hverandre. Pensle med olje og krydre og stek i ovn på grei varme i passende lang tid (200°C i 25 minutter

Dobbeltbakte poteter

Pakk potetene i folie og prikk de med en tannpirker (om du prikker med gaffel kommer det folie i poteten). Stek i ovn på grei+ varme lenge (200°C i minst 60 minutter) til de er helt bakt. Skrap ut fyllet og bland med 
litt creme fraiche, cheddarost, vårløk og stekte baconbiter, salt og pepper. Fyll potetskallene med fyllet og topp med cheddarost. Stek potetene på grei+ varme til osten har smeltet (200°C i 25 minutter). 

Potetballer

Skrell potetene, kok de til de er møre og pos de.

Bland med cheddarost, vårløk og et egg (obs: om potetmosen fortsatt er varm får du et kokt egg, det er ikke bra).

Form blandingen til små baller.

Rull ballene i eggerøre blandet med vann og så i brødsmuler og la de stå ute i 15 minutter.

Varm opp frityrolje til 190 grader og stek ballene i 2-3 minutter til de er gylne.

  • No labels