Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.


Potet på julebord

Tradisjontro Tradisjonen tro skal det være et minimum antall typer potet (da i tilberedning, ikke i sort) på julebord julebordet til Omega Verksted. Minimumet er antallet fra fjorårets julebord inkrementert med to. Tallene før 2017 er ikke dokumentert.

20172018: 5

2018: 7

2019: 

2019: 7

2020: 9

2021: N/A 🦠

2022: 

2023: 15 typer solanum (potet)

2024: Kanskje 17elrno

2025: 19 typer pottis


Erfaringsskriv

2020

Host: Heidi Sollie

Delte opp vorset i to dager, fredag og lørdag. En annen mulighet er å dele opp potetvorset til to steder.

Fredag: Hovedsakelig skrelling, kutting og slikt.

Kuttet og raspet alt som skulle brukes dagen etter.

Kokte poteter til potetmos og potetballer og lagde fyllen klar. 

Stekte potet til dobbeltbakte poteter og lagde fyllet klart. 

Potetskiver til fløtegratinertepoteter burde ligge i vann over natta. 

Eventuelt kok potetskivene i noe dagen før slik at stekingen i ovnen går mye fortere.

Hasselbackpoteter burde også stekes dagen før UTEN fyll og så varmes opp med fyll dagen etter. 

Endte opp med å fritere potetbåtene i stedet for å steke de pga ovnplass. 

Så når alle var fulle nok dro vi ut. Dette var en feiltagelse. Ikke gjør dette. 

Lørdag: Alle var bakfulle. Kom i gang alt for sent. Første som må inn er fløtegratinerte poteter (om du ikke velger å koke potetskivene). 

Etter det er det hovedsakelig steking i ovn pluss å koke potetene og fritere ballene. 


Legger ved potetoppskriftene som ble brukt. Anbefaler å legge inn i hvert punkt om det skal gjøres på dag 1 eller 2. 

View file
namePotetoppskrifter.docx
height250


Typer potet

Siden potet er gudenes grønnsak holder det ikke å bare lage én type.

...

Her blander man like mengder potetvann (vodka) og potetpulver (potetmosblanding). Former en ball og steker det i smør til det nesten ser ut som en potet. Voila! Om man bytter ut potetvann med bare vann så heter det patata reanimata

Poteter på pinne

Tre potetene på grillspyd og skjær potetene i en spiral mens du dreier den rundt og rundt. Dra spiralene litt fra hverandre. Pensle med olje og krydre og stek i ovn på grei varme i passende lang tid (200°C i 25 minutter

Dobbeltbakte poteter

Pakk potetene i folie og prikk de med en tannpirker (om du prikker med gaffel kommer det folie i poteten). Stek i ovn på grei+ varme lenge (200°C i minst 60 minutter) til de er helt bakt. Skrap ut fyllet og bland med 
litt creme fraiche, cheddarost, vårløk og stekte baconbiter, salt og pepper. Fyll potetskallene med fyllet og topp med cheddarost. Stek potetene på grei+ varme til osten har smeltet (200°C i 25 minutter). 

Potetballer

Skrell potetene, kok de til de er møre og pos de.

Bland med cheddarost, vårløk og et egg (obs: om potetmosen fortsatt er varm får du et kokt egg, det er ikke bra).

Form blandingen til små baller.

Rull ballene i eggerøre blandet med vann og så i brødsmuler og la de stå ute i 15 minutter.

Varm opp frityrolje til 190 grader og stek ballene i 2-3 minutter til de er gylne.