You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 6 Next »


Potet på julebord

Tradisjontro skal det være et minimum antall typer potet (da i tilberedning, ikke i sort) på julebord til Omega Verksted. Minimumet er antallet fra fjorårets julebord inkrementert med to. Tallene før 2017 er ikke dokumentert.

2017: 5

2018: 7

2019: 


Typer potet

Siden potet er gudenes grønnsak holder det ikke å bare lage én type.

Beregn utrolig mye potet per person.

Det kan være lurt å sortere potetene etter størrelse. De blir bedre om alle i samme kjele er ca. samme størrelse.

Kokt potet med skall

Skyll poteten og ha de i en kjele med vann slik at alle potetene er dekt. Kok opp og la koke helt til man lett kan stikke en gaffel gjennom potetene.

Dette tar ca 20-30 minutter, avhengig av størrelsen på potetene.

Kokt potet uten skall

Skyll og skrell potetene og ha de i en kjele med vann slik at alle potetene er dekt. Kok opp og la koke helt til man lett kan stikke en gaffel gjennom potetene.

Dette tar ca 20-30 minutter, avhengig av størrelsen på potetene.

Merk at kokt potet uten skall er mer populært enn med skall.

Potetmos

Ingredienser (utenom potet): smør, rømme, melk, salt, pepper, paprika (pittelitt)

Utfør steget "Kokt potet uten skall".

Mos så potetene sammen med litt smør, rømme, melk, salt, pepper til det smaker godt.

Pynt med paprika om du føler deg kul.

Fløtegratinerte poteter

Ingredienser (utenom potet): matfløte, løk, hvitløk, ost, salt, pepper, smør (pittelitt)

Skyll potetene og skjær de i tynne skiver. Optimalt sett skal det være så tynne at du klarer å holde en skive opp mot lyset og se nogenlunde greit gjennom.

Skrell løken og skjær den i tynne skiver og (ja, det blir bare tynne løkringer).

Smør en ildfast form med smør og legg et lag med potet og løk i. Legg litt hvitløk, salt og pepper på dette laget og lag et nytt lag med potet og løk.

Repeter til du har tre lag.

Dekk så alt med matfløte og ha revet ost på toppen. Om du blander norvegia med litt Ekte Hvit Geitost fra Tine er du gud.

Stek i ovnen på grei varme i passende lang tid (200°C i 30 min).

Stekt potet

Her kan du enten skjære opp poteter i båter eller bruke rester fra fløtegratinerte potene (altså potetskiver) fordi du er dårlig på å beregne hvor mye potet som skal være i hver rett.

Dryss med olivenolje, salt, pepper, oregano, og alt annet krydder du finner i kjøkkenskapet.

Stek i ovnen på grei+ varme i passende lang tid (225°C i 25 min).

Hasselback potet

Lag horisontale snitt halveis ned i poteten slik at du får potetskiver på toppen. Fyll inn med osteskiver (helst parmesan) mellom skivene, børst på med oliven olje, krydre med salt og pepper og stek i ovnen på 225 grader i 40 minutter.

Patata Ultimata

Her blander man like mengder potetvann (vodka) og potetpulver (potetmosblanding). Former en ball og steker det i smør til det nesten ser ut som en potet. Voila! Om man bytter ut potetvann med bare vann så heter det patata reanimata. 


  • No labels