Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

  1. Utstyr: Anskaff stor kjele™. Må romme minst 15L, men helst opp mot 20L for å gjøre prosessen enklere.
  2. Varm opp vann i vannkoker (2L om gangen) og hell det over i stor kjele™. For å gjøre prosessen raskere kan varmt vann fra kaffemaskinen også brukes.
  3. Når kjelen er fylt med minst 10L kan du begynne å tilsette Mate (te). Tilsett Resten av vannet og teen slik at alt teen er i når kjelen har 15L varmt vann.
  4. Rør godt rundt og la teen stå i ca. 10 minutter mens du går gjennom steg 5.
  5. Bland sukker/farin og sitronsyre godt. Om du bruker sukkerbiter og/eller utørket farin: se steg 5.a
    1. Store sukkerbiter bruker lang tid på å løse seg opp og utørket farin er vanskelig å røre ut.
      For å løse dette problemet kan du putte sukker/sitronsyre-blandingen i en blender og toppe den med filtrert te for å lage diabeteskrem som mye enklere blandes inn i OV-Maten.
  6. Grov filtrering: Hell teen over i en ny beholder gjennom en vanlig sikt (kjøkkensil). Prøv å ikke la teen stå alt for lenge før den filtreres. 20 minutter går helt fint, men når det nærmer seg en time blir den veldig bitter.
  7. Tilsett sukker og sitronsyre i teen og bland den godt inn.
  8. Fin filtrering: Hell teen (v.h.a rent litermål e.l.) gjennom te-infuser ned i fatet (dette steget kan kanskje gjøres betydelig enklere ved å kjøpe en større tesil / saftsil). Pass på å tømme tesilen for te når den blir full.
  9. Tilsett kullsyrevann til fatet er fylt helt opp.
  10. Lukk fatet og vend/rist det forsiktig noen ganger for å passe på at alt er blandet. For å gjøre dette enklere kan det være lurt å vekselvis helle te og kullsyrevann ned i fatet under fylling.
  11. Koble fatet til Tappetårnet og CO2-tank. Hell ut 2-3 testglass for å fylle røret. Husk å markere fatet med innhold og dato!
  12. Rydd opp og vask alt du har brukt
  13. Nyt din freshe nye OV-Mate på tapp.

OV Industrimate

Vi har et 75L bryggerikjele med tilhørende kjølespiral, som er godt egnet til mateproduksjkon. herunder følger innstruks for industrimate

Ingredienser:

IngrediensMengdeMengde per LLeverandørPrisPris per L
Yerba Mate1040g11-14 gTe og kaffehuset i Trondheim35kr / 100g3,50kr
Varmt/kokende Vann44L550 mL---
mørk sirup400g---Billigste matbutikken------
Sitronsyre220g2,5-3 gMatbutikk eller Brewshop39kr / 100g0,78kr
Kaldt vann36L450 mLMatbutikk7kr / 1,5L + pant4,6kr
Total



4,31kr

Utstyr:

  • Større kjele™
  • Litermål
  • Vekt (minst 0.5g oppløsning)
  • Rørepinne
  • Målepinne (stor linje er 10L, liten linje er 5L)
  • Kjølespiral
  • Stålplate (kjelen er ikke induksjonsvennlig)
  • Silikonslanger
  • Hopper

Fremgangsmåte:

  1. Varm opp vann i større kjele, benytt varmt vann fra springen i kjelen, kok deretter på 2 induksjonsplater. La kjølespiralen stå i imens det koker.
  2. Fyll hopperen med mate.
  3. Tilsett sukker, sitronsyre og sirup i kjelen imens du venter på at vannet koker opp
  4. Når vannet nærmer seg kokepunkt, sett teen nedi kjelen (henges på siden)
  5. fyll 4 cornelius fat med 9L kaldt vann fra springen.
  6. Rør rundt i kjelen for å få hentet ut all smak fra maten (ca 15 min)
  7. Flytt kjelen til mek, benytt kjølespiralen for å kjøle ned maten.
  8. Fin filtrering: fatene fylles via silikonslange og asko kluter i sil. 
  9. Tilsett smaksstof (Se "kokebok i bunnen av siden"
  10. Lukk fatet og vend/rist det for å passe på at alt er blandet.
  11. Koble 2 fat til Tappetårnet og 4 fat til CO2-tank (3 Bar). De fatene som er koblet til tappetårnet skal ha karboneringslokk. Maten er klar etter 12-24t. Husk å markere fatet med innhold og dato!
  12. Rydd opp og vask alt du har brukt
  13. Nyt din freshe nye OV-Mate på tapp.


Kokebok: