...
- Utstyr: Anskaff stor kjele™. Må romme minst 15L, men helst opp mot 20L for å gjøre prosessen enklere.
- Varm opp vann i vannkoker (2L om gangen) og hell det over i stor kjele™. For å gjøre prosessen raskere kan varmt vann fra kaffemaskinen også brukes.
- Når kjelen er fylt med minst 10L kan du begynne å tilsette Mate (te). Tilsett Resten av vannet og teen slik at alt teen er i når kjelen har 15L varmt vann.
- Rør godt rundt og la teen stå i ca. 10 minutter mens du går gjennom steg 5.
- Bland sukker/farin og sitronsyre godt. Om du bruker sukkerbiter og/eller utørket farin: se steg 5.a
- Store sukkerbiter bruker lang tid på å løse seg opp og utørket farin er vanskelig å røre ut.
For å løse dette problemet kan du putte sukker/sitronsyre-blandingen i en blender og toppe den med filtrert te for å lage diabeteskrem som mye enklere blandes inn i OV-Maten.
- Store sukkerbiter bruker lang tid på å løse seg opp og utørket farin er vanskelig å røre ut.
- Grov filtrering: Hell teen over i en ny beholder gjennom en vanlig sikt (kjøkkensil). Prøv å ikke la teen stå alt for lenge før den filtreres. 20 minutter går helt fint, men når det nærmer seg en time blir den veldig bitter.
- Tilsett sukker og sitronsyre i teen og bland den godt inn.
- Fin filtrering: Hell teen (v.h.a rent litermål e.l.) gjennom te-infuser ned i fatet (dette steget kan kanskje gjøres betydelig enklere ved å kjøpe en større tesil / saftsil). Pass på å tømme tesilen for te når den blir full.
- Tilsett kullsyrevann til fatet er fylt helt opp.
- Lukk fatet og vend/rist det forsiktig noen ganger for å passe på at alt er blandet. For å gjøre dette enklere kan det være lurt å vekselvis helle te og kullsyrevann ned i fatet under fylling.
- Koble fatet til Tappetårnet og CO2-tank. Hell ut 2-3 testglass for å fylle røret. Husk å markere fatet med innhold og dato!
- Rydd opp og vask alt du har brukt
- Nyt din freshe nye OV-Mate på tapp.
OV Industrimate
Vi har et 75L bryggerikjele med tilhørende kjølespiral, som er godt egnet til mateproduksjkon. herunder følger innstruks for industrimate
Ingredienser:
Ingrediens | Mengde | Mengde per L | Leverandør | Pris | Pris per L |
---|---|---|---|---|---|
Yerba Mate | 1040g | 11-14 g | Te og kaffehuset i Trondheim | 35kr / 100g | 3,50kr |
Varmt/kokende Vann | 44L | 550 mL | - | - | - |
mørk sirup | 400g | --- | Billigste matbutikken | --- | --- |
Sitronsyre | 220g | 2,5-3 g | Matbutikk eller Brewshop | 39kr / 100g | 0,78kr |
Kaldt vann | 36L | 450 mL | Matbutikk | 7kr / 1,5L + pant | 4,6kr |
Total | 4,31kr |
Utstyr:
- Større kjele™
- Litermål
- Vekt (minst 0.5g oppløsning)
- Rørepinne
- Målepinne (stor linje er 10L, liten linje er 5L)
- Kjølespiral
- Stålplate (kjelen er ikke induksjonsvennlig)
- Silikonslanger
- Hopper
Fremgangsmåte:
- Varm opp vann i større kjele, benytt varmt vann fra springen i kjelen, kok deretter på 2 induksjonsplater. La kjølespiralen stå i imens det koker.
- Fyll hopperen med mate.
- Tilsett sukker, sitronsyre og sirup i kjelen imens du venter på at vannet koker opp
- Når vannet nærmer seg kokepunkt, sett teen nedi kjelen (henges på siden)
- fyll 4 cornelius fat med 9L kaldt vann fra springen.
- Rør rundt i kjelen for å få hentet ut all smak fra maten (ca 15 min)
- Flytt kjelen til mek, benytt kjølespiralen for å kjøle ned maten.
- Fin filtrering: fatene fylles via silikonslange og asko kluter i sil.
- Tilsett smaksstof (Se "kokebok i bunnen av siden"
- Lukk fatet og vend/rist det for å passe på at alt er blandet.
- Koble 2 fat til Tappetårnet og 4 fat til CO2-tank (3 Bar). De fatene som er koblet til tappetårnet skal ha karboneringslokk. Maten er klar etter 12-24t. Husk å markere fatet med innhold og dato!
- Rydd opp og vask alt du har brukt
- Nyt din freshe nye OV-Mate på tapp.